Drochia

Drochia

Under 2010 beslutade Bistånd Östeuropa att även verka i landet Moldavien. Via kontakter beslöts det att titta på ett mycket litet och dåligt budgeterat projekt i den lilla staden Drochia i norra Moldavien. "Speranta hope" drevs och drivs av hängivna personer med stort hjärta för barn och ungdomar. Bistånd Östeuropa har i samarbete utvecklat projektet till ett fantastiskt ställe för de mest utsatta i staden.

Vi har öppet 5 dagar/vecka med start efter skolslut. Då kommer mellan 40-50 barn för ett varmt mål mat och möte med kärleksfulla vuxna. Många av dem äter dagens första mål hos oss. Det är inte lätt att gå i skolan då magen kurrar! På centret får de även hjälp med läxor och utanför har vi byggt en lekpark där de kan busa loss. Centret är knutet till den lokala Pingstkyrkan. Barnen inbjuds även att delta i deras aktiviteter. Våra äldre ungdomar hjälper även till att ta hand om de minsta och man jobbar mycket med att se och bekräfta de små. Våra medarbetare har även till uppgift att fördela matpaket varje månad till extremt fattiga i staden.


Sedan 2014 bedriver vi ett särskilt projekt i projektet. Vi har öppnat upp för de mest utsatta. Nämligen de handikappade barnen och ungdomarna. Uppsökande verksamhet bedrivs med aktivitetsstimulans i hemmen samt inbjudande till särskilt anordnade samlingar på vårat center. De som kan är även med i den ordinarie verksamheten. Responsen har varit god, även om det kan vara mycket besvärligt att komma in till de funktionshindrade. Misstänksamheten är stor och VARFÖR skulle någon plötsligt bry sig om just mitt barn ?

Livet får en dramatisk skillnad när våra partners äntligen får kontakt och visar dem medmänsklighet och kärlek.

Många tårar vittnar på hur dessa kära barn och ungdomar plötsligt känner sig sedda ,betydelsefulla och kapabla till utveckling!!

Vi i Bistånd Östeuropa är mycket stolta över att ge dem denna skillnad i människovärde.


Vidare bekostar Bistånd Östeuropa sommarläger och punktinsatser i projektet. Varje Jul sänds en extragåva till centret och vi försöker jobba på bred utveckling i form av t.ex. utbildning av personal och stöttning av föräldraträffar. m.m.

Hälsning från Drochia Moldavien

Kära vänner i Sverige!

 


Vi går mot en höst här i Moldavien trots att vi fortfarande upplever vackert och varmt väder.

Under sommaren har våra barn och ungdomar varit aktiva och många av dem har fått uppleva sommarläger till stor glädje och nytta. 

Vi har även anordnat dagläger då och då. Och enligt vårat schema startar vi nu upp höstaktiviteterna med god mat, mängder med olika uppgifter som t.ex. läxhjälp, körsång, pyssel, bakning, utomhuslekar, sång, bibelstudium, drama och träna engelska. 

Vi avsätter även tid varje dag för diskussion ,där vi pratar om sådant som ligger barnen varmt om hjärtat.

Barnen har nyligen börjat skolan och de är ännu ej riktigt motiverade för läxor...


Varje dag kommer det mellan 15-25 barn och de kommer 5 dagar i veckan. Hos oss får de varm trygg kärlek och god lagad mat vilket

gör att de gärna återkommer kontinuerligt.


Vi vill sända vårat stora tack till erat viktiga stöd varje månad för detta viktiga och fina uppdrag vi fått.


Mvh

Sveta Donos med team

Fredagsaktiviteter på Drochia

Rusu Artiom-familjen, Cristina är fru med  tre barn David, två tvillingflickor Delia, ica. Det är en ung familj. Innan Artiom-tvillingarna föddes hade de  familjestöd. Mannen är en mycket hårt arbetande och omtänksam far.


Den 12 mars, när ett tillstånd av karantän tillkännagavs för hela landet, förlorade Artiom sitt jobb. Men han behövde också hjälpa Cristina med tre barn, det är mycket svårt för henne. Nu är situationen i deras familj ganska svår. Deras familjs budget kommer endast från flickornas ersättning, vilket innebär cirka 2000 lei, ( 1100 skr.) Men dessa pengar räcker exakt för blöjor, mat och konstgjord mjölk. De övriga tre familjemedlemmarnas behov räknas inte ens in i den budgeten. De behöver också mat och pengar till gemensamma betalningar.


Nu är detta matpaket ett bra tillskott för den här familjen. Det är ibland den enda maten och de är tacksamma för den. Så stödet betyder mycket för den här familjen.

Familjen Tancaciov Sergiu och hans fru Mihaela. De har en liten flicka. Anastasia är 2 år gammal. Så är de en ung familj. Så som ni ser av denna pandemi har unga familjer utan stabilt jobb drabbats mycket. Och fortfarande är  gränserna stängda för människor som åkte utomlands och stödde sina familjer. Nu måste de stanna hemma .


Den här mannen är i samma situation. Han kan inte arbeta eftersom gränserna är stängda.


Han arbetar ibland med byggande men han får inte  några beställningar. Eftersom färre människor  behöver byggreparationer.

Således är unga familjer i mycket svåra situationer.

Det är en familj som bor i ett främmande hus och har inget stöd. Detta matpaket är välkommet och användbart. För två månader sedan  gav vi dem ett liknande paket, då sa de: Exakt när vi inte hade produkter, kom paketet. Gud tog hand om dem. Vi hoppas kunna komma till jobbet snart, men just nu är vi mycket nöjda med dessa extraordinära gåvor ovanifrån. Tack så mycket för de människor som har hjärtat att ge och ta hand om oss de fattigaste. Jag beklagar att säga att vår stat inte tar hand om oss och andra familjer som vi. Men ni är bra och omtänksamma människor, även om ni inte känner oss.

Familjen Ciubara Alexandru och Valentina. Han har tre barn Alexandru, Alexandra och Anastasia. Alexandrus far är en man som tyvärr satt i fängelse, vi vet inte alla detaljer men han ska vara kopplad till narkotika. Nu har han insett många saker som måste förändras, nämligen en av dem är familjen. Att sätta pris och värde på barn och hustru, eftersom det här är den största förmögenheten.


Innan pandemin arbetade han också ibland med konstruktion och kunde stödja sin familj. Nu är det svårt att laga mat, det fungerar inte och utgifterna är höga. Detta matpaket är ett stort stöd för familjen. Dessa gryn som jag kan göra gröt  av till barnen, oljan, vi kan till och med laga godis till barnen, det är en enorm glädje. Tack så mycket!!!

Stanev Veronica och Alexandru familj. De har tre barn Alexandru, Mãdãlina och Marius. Denna familj bor i en släktings hus, till vilken denna släkting ibland kommer utan anledning och kör ut dem ur huset.


Det är redan underförstått att Veronica stannar hemma och tar hand om barnen. Hennes man Alexandru arbetar för en man som äger en gård men är inofficiell. Det vill säga, när han behöver det, då ringer han honom och han får mycket liten lön. Men han kämpar för sin familj.


Jag hade också hört att ibland inte ens har mjölk till det lilla barnet, eller att han inte har en gasflaska för att laga varm mat till barnen. Det är också en mycket svår situation. De är mycket nöjda med detta matpaket. Dessa produkter är mycket användbara för barnen och dom själva. Tack så mycket!!!

Daniel Glușco, en pojke i nionde klass, från byn Tarigrad.


Han är en föräldralös pojke. Hans mor diagnostiserades med cancer år 2020. Han är nu i vård av sin mors syster. Fader har han ingen. Han är en pojke som bara har en inkomst på 300 lei (165:-) från det sociala systemet per månad.


Det är väldigt svårt att hantera detta. Jag kom med matpaketet den här månaden. Det han vill är att få gå på college i Balti, specialiteten relaterad till el, nästa studieår. Detta matpaket är en stor hjälp för honom, nu med en låg inkomst. Moster kan hjälpa honom att laga dessa goda livsmedel. Tack så mycket!!!